今日は珍しく人をお昼(というか...4時という微妙な時間だったが...)にお招きしました。
今まで人をよべる環境に住んでいなかったもので(キッチンが狭くて収納場所がなく、二人ぶん以上の食器がなかった...)、人のために料理するのは、実は不慣れです。楽しいと思うのだけど。
ほんとは作りなれたもののほうがいいのでしょうけれど、私はここぞとばかりに、「パーティー料理」みたいな、普段あまり作らないものを作ってしまいます。
上記のサーディンとブラックオリーブのケーキ。
クリスマスの鴨でも参考にさせていただいた、SOUさんのサイトのレシピです。
型が大きくて、薄いできあがりになってしまったのが残念...。
こちらはテリーヌ。時間はかかったけれど、難しくはありませんでした。
塩・胡椒とハーブ数種で、これだけお肉のうまみが出れば上等。でも、もっといい鶏で作ったら、もっとおいしいんだろうなぁ、と思いました。次はスーパーじゃなくて、お肉屋さんで買って作ろうっと。
じつは、こちらもSOUさんのレシピでした。
ほんと、作りたくなるものが一杯のサイトで、おすすめです。
ほかにもタルト・タタンとグリルしたチコリも作ったのですが、こちらは写真を取る前に胃袋に収めてしまいました...(笑)。
あーあ。運動しなきゃ。
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We had guests for lunch (kind of... at 4pm..) today.
I am not really used to inviting people - because we/ I have been living in places where I could hardly invite people over (in most cases I had a tiny kitchen with little storage, so I didn't have enough plates and glasses..).
Do people normally cook something they are used to cooking, for dinner/ lunch parties? Hmmm, in my case, I take advantage of the occasion, and cook something I've been wanting to try.
Above is a Sardine Tart (more like savoury cake)- from a wonderful restaurant recipe website, SOU. This site has helped me so much for Confit de Canard too. I wish I had a smaller tin, so that the end result was a bit thicker.
This is the chicken terrine I made. It took some time, but it was not difficult, and tasted good.
Perhaps it would have tasted even nicer if I used better chicken - next time, I shall get some from the butcher, not the supermarket... This also is from SOU's recipe! It really is a wonderful website :)
I actually made some grilled chicory and tarte tatin, but we demolished them all before I remembered to take pictures.. Well, good proof that it was not bad, I suppose?
Sunday, 24 January 2010
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