This time, I decided to bake some lemon sablée, before the end of the citrus season. I normally try to use something seasonal, and aim to have some variety - so if I did something fruity, then I'll bake something nutty next, followed by maybe something creamy, and then something chocolatey...(and I had a trial of peanut cookies last week).
So, here's the recipe:
Ingredients:
Unsalted butter (room temperature) 100g
Grated rind of one lemon
Sugar 65g
Lemon Juice 30g
Flour 150g
Salt a pinch
- Whisk butter and lemon rind in a bowl until light and fluffy. Add sugar in two batches, and mix well.
- Add the lemon juice bit by bit, and mix well at each inclusion.
- Sieve the flour with salt, and add it into the butter mixture, in three batches. Using a wooden spoon or rubber spatula, fold in the flour gently without over-mixing.
- Now using your hand, bind the mixture in one, to form a smooth ball. Wrap the dough in a cling film, flatten, and let it rest in the fridge for 30min.
- Take out the dough, lightly knead and make a cylinder - or a sausage, whichever you like to call it. I like my sablée bite-size, so normally my cylinder's size is around 3.5cm in diameter. Wrap the cylinder dough in a cling film, freeze it for at least 30min.
- Pre-heat the oven to 170c, and either grease the baking tray or a line the with baking parchment. Take out the dough and cut with a sharp knife into 5mm thickness. Place the cookies on the tray, about 5mm apart from each other.
- Bake the cookies for 12-14min, or until lightly golden-brown around the edge. I normally take the tray out once, rotate and put it back in order to let the cookies colour evenly.
I confess that I made a mistake while experimenting with this recipe. What I did was that I left the lemon a bit too long after purchasing.
I normally use non-waxed organic lemon, which is very safe to use. However, this means it dries out quickly too- so when I grated the lemon rind, it was slightly dry, and the rind became rather coarse. Coarsely grated lemon rind is not nice- believe me. It gets rather bitter..
I personally prefer to have these sablees with tea, rather than coffee (I have a theory that "fruity" and "spicy" goes better with tea, while "creamy" and "chocolatey" goes better with coffee).
But I thought the sablée looked pretty with espresso in a photo...
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我が家ではほとんどいつも、自家製のお菓子があります。食べたいときに少しだけ食べられる甘いもののあるのが、好きなもので...。私の作るものに焼き菓子が多いのは、たぶんこのためだと思います。
生クリームを使ったスポンジケーキや、果物のタルトなどだと、作ってすぐに食べないといけないけれど、焼き菓子ならば置いておけて、少しずつ食べられます。
今回は、レモンのサブレを焼きました。そろそろレモンのシーズンもおしまいですし(といっても、一年中手に入りますが...)、先週はピーナッツクッキーの試作を重ねていたので、フルーティなものを、ということで。
レシピです ↓
材料
無塩バター(室温に置いておく)
レモンの皮のすりおろし レモン一個分
グラニュー糖 65g
レモン汁 30g
薄力粉 150g
塩 ひとつまみ
- バターを泡だて器で軽くなるまでよく混ぜる。砂糖を2回に分けて加える。
- レモン汁を少しずつ加え、その都度よく混ぜる。
- 薄力粉と塩を混ぜてふるい、3回に分けて2.に加える。木ベラかゴムベラに持ち替え、練らないようにさっくりと混ぜる。
- 手を使い、なめらかになるように生地を一つにまとめる。ラップで包み、手で平たくのしたら、冷蔵庫で最低30分休ませる。
- 生地を取り出し、軽く折りたたむようにして全体の温度を均一にし、直径3.5センチくらいの円筒に形を整える。再びラップでくるみ、今度は冷凍庫で30分以上寝かせる。
- オーブンを170度に余熱し、オーブントレイにバターを塗るか、オーブンシートを敷く。サブレ生地を取り出し、よく切れるナイフで5ミリ厚さにスライスし、最低5ミリ間隔をあけて並べる。
- 12-14分間、縁がキツネ色に色づくまで焼く。(私は焼き色を均一にするため、途中で一度取り出し、オーブントレイを180度回転させています)
このレシピの良いところは、卵の使い残しが出来ないことです^^。
かなりレモンの味が強い(=酸っぱい)ので、もう少し柔らかい味が好きな人は、全卵15g、レモン15gにして作ってもいいでしょう。レモンだけだと「かりっ」と「さくっ」のあいだくらい、卵と半々にすると、もう少ししっとりとした食感になります。
今回、試作を重ねる途中で私は一つ失敗を犯しました...
レモンを買ってから、使わずに置いておきすぎてしまったのです。
通常、ワックスなしのレモンを買っていますが、やはり乾燥するのが早いんですね。乾きはじめたレモンの皮をおろすと、粗くなってしまい、サブレが少し苦くなってしまいます。
というわけで、ぜひ新鮮なレモンの皮をおろして使ってください。
デミタスカップのソーサーに置くと、ちょうどいい大きさ。
...ですが、このクッキーにはコーヒーよりも紅茶のほうが合うと思います。
個人的には、「フルーツ」「スパイス」系のお菓子には紅茶、「クリーム」「チョコレート」はコーヒーを合わせています。
ぜひ、紅茶と一緒にどうぞ!
...ですが、このクッキーにはコーヒーよりも紅茶のほうが合うと思います。
個人的には、「フルーツ」「スパイス」系のお菓子には紅茶、「クリーム」「チョコレート」はコーヒーを合わせています。
ぜひ、紅茶と一緒にどうぞ!
Chris is such a lucky guy! :)
ReplyDeleteHmm.. I hope he thinks so too ;)
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