There were only five of us - apparently two people cancelled.. maybe it was due to the Icelandic ash issue. Right in front of us, Fabien and Ines made Brown's strawberry jam, Victoria sponge, scones, Dundee cake and cupcakes.
The recipes are relatively simple. Fabien says "I want to show them something that they can really do at home", and I am sure the people today will happily make these cakes at home!
He gives you small but useful tips such as "what to do if the dough started curdling", and "how to use vanilla pods".
The session finishes with real afternoon tea at Brown's English Tea Room, and you can carry on asking questions about pastry making to Fabien. I was there for work, so skipped the tea, but I did manage to take a nice photo of the afternoon tea stand...
.. and when I was leaving, Fabien generously gave me some take-away goodies! I always love his macaroons :))
Fabien will be going to Japan for an event - "Tea-torial in Japan" - in May, and I am working on this project with him. I think it will be fun, presenting real, traditional British teatime favourites to a Japanese audience!
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今日はブラウンズ・ホテルの「ティー・トリアル」というイベントに行ってきました。これは、アフタヌーン・ティーのお菓子がどのようにして作られるのかを、実際にホテルのキッチンに行って見せてもらえる、というものです。
ヘッド・パティシエのファビアンと、アシスタントのイネスがいろいろと作ってくれました。
今回の参加者は5人。7人が定員なのですが、2人キャンセルが出たのだとか。例のアイスランドの噴火のせいでしょうかね...。
少人数なので、まさに目の前で作る様子を見ることができ、質問もできます。
今回の内容は、ブラウンズ特製イチゴジャム、ヴィクトリア・スポンジ、スコーン、ダンディー・ケーキとカップケーキ。
ヴィクトリア・スポンジは、バタークリームとイチゴのジャムをサンドした、イギリスの代表的なケーキです。同じ生地を使って、ルバーブのコンポート入りのカップケーキも作りました。
人気のスコーンは、ファビアンの特製レシピで、いわゆる「腹割れ」のない、お饅頭のような仕上がりが特徴です。しっとりとして、特製ジャム、クロテッド・クリームとよく合います。
最後のダンディー・ケーキは、スコットランドの街、ダンディー発祥とされる、ドライフルーツたっぷりのケーキです。
ブラウンズ・ホテルでは、アフタヌーン・ティーの最後にヴィクトリア・スポンジとダンディー・ケーキを、ワゴンでサービスしてくれます。
それまでにお腹が一杯になってしまいますが...。
レシピは、いずれも比較的簡単なものばかりでした。ファビアンは「実際に見た人たちが、家で本当に作れるもの、作る気になるものを見せたい」と言っていました。
ま、イギリス菓子って、そもそも素朴ですしね...
作りながら、ちょっとした「コツ」も伝授してくれます。「卵を加えて、分離してしまったらどうするか」「バニラビーンズの扱い方」など。
デモンストレーションを見たあとは、実際にホテル内にあるイングリッシュ・ティー・ルームでアフタヌーン・ティーが楽しめます。ファビアンも同席するので、さらにお菓子の話で盛り上がるようです...が、私は今回は仕事として参加したので、お茶はパスしました。
今日のアフタヌーン・ティーは、こんな感じ。明日からはまた新しいメニューだそうです。
そして、お土産ももらっちゃいました ^^
チョコレートフィナンシエのカップケーキと、色とりどりのマカロン。パッションフルーツのマカロンが特に美味しかった!
ファビアンは、5月には日本でこのティー・トリアルのデモを行います。私もコーディネーターとして関わっており、今日も行ったのもそのためでした。
イギリス菓子のデモンストレーション、日本での反応はどんなものでしょう...?楽しみです。
イギリスの美味しいレポートとレシピそれに英語の勉強にもなるブログをいつも楽しく拝見させていただいております。
ReplyDeleteTea Torialのクラスに空きがあればと思い確認してみましたが、生憎既に受付終了でした。
ブログでのレポートを楽しみにしております(^。^)y
遠い日本で陰ながら応援しております。
Anonymousさま
ReplyDeleteようこそ!読んでくださってありがとうございます。
Tea-torial は東京のほうでしょうか?
大阪のほうは、人数オーバーなら抽選だそうですが、東京は先着順のようです...。すみません。
どうかこれからもよろしくお願いします!
look very professional, yet recipes are easy? can you please share the recipes from tea-torial?
ReplyDeleteHello Brenda,
ReplyDeleteThanks for visiting my blog!
What we learned at Tea-torial was Victoria Sponge, Dundee Cake, strawberry jam and scones, and NOT what you see on the three-tiered stand. Those are very professional, and rather complicated to make at home..
i made the scones yesterday! it was really good~ it's light, like it was made of soy or tofu.
ReplyDeleteHi Brenda!
ReplyDeleteSorry to publish your comment late (& reply so late). I am glad your scones were a success :) Curious you say it was light as if made with soy or tofu.. will soy milk scone be soft and light??? Have you ever tried making them?
no i haven't tried making them with soy milk. but i guess it will be light as it contains less fat. dishes that made with tofu are light, so i'm assuming that. hmm.. maybe i should try using soy milk next time :)
ReplyDeleteor have you try any scones that made with soy milk? wonder how it tastes like.
Sorry for this late posting Brenda, for some reason I didn't get a notification on your comment, and just found it today!
ReplyDeleteI have never made any pastry with soy milk - to be honest, I'm not a huge fan (though I like tofu). There are recipes of buttermilk scones, but I've never come across soy milk scone.. yet. Why not give it a go? And let me know after :)