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Tuesday, 22 December 2009

KARINTO - 愛しのかりんとう




This was my teatime treat today..  I know it looks slightly scary, but they are a typical Japanese teatime snack called "Karinto".  I am not sure what it means or what the origin is.. I looked it up on Wikipedia, but even that had several theories, none of which seemed definitive.  The English description is pretty unsexy- it basically is deep-fried dough coated in brown sugar glaze (there are ones with honey and refined sugar too).

これが今日のおやつでした。
非アジア人には結構不気味に見えるかもしれませんね...。
「かりんとうとは何か」と説明しようと思って、ウィキで調べたのですが、由来などははっきりしませんでした(南蛮由来説と、唐菓子説があるらしい)。英語の説明は「油で揚げた小麦粉の生地に砂糖衣を絡めたもの」、と、なんだかあまりおいしそうじゃない響きになってしまいます。

What I love about this humble sweet is the sensational texture- the crunch that is not too hard, and not too light, and the feeling of dark brown sugar breaking in small pieces under the pressure of your teeth.  Then comes the aroma of sesame, while you savour the rich, almost caramelly sweetness of the dark brown sugar.  Aaahh.  Whoever invented this was a genius.

I had my Karinto with a cup of Japanese green tea - a marriage made in heaven!

かりんとうって好きなのですが、何がいいって...まず歯ざわりですよね。
固すぎず、軽すぎず、かりっとした歯ごたえと、黒砂糖が砕ける感覚。ふんわりと口に広がるゴマの香り、濃厚な黒砂糖の甘み...。
かりんとうを発明した人、ありがとうー。

やっぱり、和菓子には緑茶ですね。おいしかった。ごちそうさま。

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