So, I was pretty excited when I found polvorons in Barcelona, when we visited in December last year. Finally, a traditional, REAL polvoron!! It came in a pretty paper wrapping, and melted in your mouth, leaving a distinctive, roasted almond flavour.
I used to make them in a ball, of about 1.5cm thickness, but decided to copy the ones I saw in Spain- so here is what I did. I wish I had a round cutter, as the ones we found were round, but I only have a fluted one so had to make due with that.
The result was SOOO GOOD that I had to debate with myself whether to keep the recipe secret - but I think it is TOO GOOD to keep to myself, so here it is.
Ingredients:
Plain Flour 125g
Ground Almond 25g
Icing sugar 50g
Butter (room temperature) 55g
Shortening 25g
Cinnamon 1g
Salt 1g
Icing sugar for decoration
- Pre-heat the oven to 200c. Mix flour and ground almond, and spread on a baking tray. Bake the mixture in the oven until it is slightly coloured. Mix the flour occasionally. Leave it to cool.
- Sieve the icing sugar, so that there are no lumps.
- Once the flour mixture is cool, mix with rest of ingredients on a surface or in a large bowl, using a plastic card. It is crumbly, but gently put together the dough to form a ball.
- Roll out the dough (tricky) to about 8mm thickness. Using 5cm ring cutter, cut the dough out, and gently place it on a buttered baking tray (or tray lined with a baking sheet). Pre-heat the oven to 140c.
- Bake the cookies for 30min. While the cookies are still hot, dust abundantly with icing sugar. Leave them to cool.
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今日はポルヴォロンというお菓子を焼きました。これは、私のとっても気に入っているお菓子の一つですが、このレシピの載っている本以外では、ほとんどレシピを見たことがありません。
ですので、昨年末、バルセロナに行ったとき、お店で売っているのを見つけたときには興奮してしまいました(笑)。ようやく、本場の本物にめぐりあえた!と…。
下の写真のとおり、可愛らしくもクラシカルな紙に一個一個包まれていました。口の中ですーっと溶け、アーモンドの香ばしい香りがしました。
今までは、生地を手で丸めて成型していましたが、買ったものをまねて、今回は型抜きしてみました。丸型があるとよかったのですが、手持ちのものをつかったので、菊型。
このクッキー、ほんとにおいしいんです(私の腕がどうこう、ではなく、すばらしいレシピ!)。
あんまりおいしいので、秘密にしておきたい気もするのですが、秘密にしておくのがもったいない…ので、レシピ公開です。
材料:
薄力粉 125g
アーモンドプードル 25g
粉砂糖 50g
バター (無塩、常温)* 55g
ショートニング(製菓用のもの)25g
シナモン 1g
食塩 ひとつまみ*
*有塩バターを使うときには、塩は無し。
- オーブンを200度に余熱する。小麦粉とアーモンドプードルをあわせてふるい、オーブントレイに広げて、少し色づくまで焼く。ときどき混ぜて、色づきを均等にする。オーブンから出したら、冷ましておく。
- 粉砂糖をふるい、ダマをなくす。
- 小麦粉とアーモンドプードルが十分に冷めたら、大きなボウルか麺台で、残りの材料と混ぜる。ぽろぽろとしてまとめにくいが、一つの塊にまとめる。
- オーブントレイに、バターを塗るか、ベーキングシートを敷き、オーブンを140度に余熱する。麺台の上に生地を出し、麺棒を使って8mmほどの厚さに伸す。5cmの型を使って型抜きし、トレイに少し感覚をあけて並べる。
- オーブンで約30分、少し色づくまで焼く。焼きあがったら、まだ温かいうちに粉砂糖を茶漉しなどを通してたっぷりとふり、そのまま冷ます。
ショートニングは、製菓用のものを使うといいと思います。イギリスでは、友人のSurbhyのすすめにしたがって、Flora White というものを使いました。アメリカのクリスコというショートニングを使ったこともあります。
バターでも作れます…が、同じ口どけにはなりません。さくっ、と同時ににほろっと崩れ、口の中ですっと溶けてしまうこの食感は、たぶんほかのクッキーでは体験したことのないものだと思います。ローストしたアーモンドプードルも、香ばしくて深い後味です。
粉砂糖をふりかけて仕上げるので、最初に口に入れたときにはかなり甘く感じると思います。おすすめは、エスプレッソ(砂糖抜きで)と一緒に。
ぜひ作ってみてください。
バターでも作れます…が、同じ口どけにはなりません。さくっ、と同時ににほろっと崩れ、口の中ですっと溶けてしまうこの食感は、たぶんほかのクッキーでは体験したことのないものだと思います。ローストしたアーモンドプードルも、香ばしくて深い後味です。
粉砂糖をふりかけて仕上げるので、最初に口に入れたときにはかなり甘く感じると思います。おすすめは、エスプレッソ(砂糖抜きで)と一緒に。
ぜひ作ってみてください。
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