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Friday, 14 January 2011

Rhubarb is back! / ルバーブの季節ふたたび

So, it's January.
January is always funny - it seems to just fly by.. and indeed already half of the month is gone.
But it is not all bad news, because it's rhubarb season again.

These come from Holland, so not the forced rhubarb from Yorkshire yet.
But anyway - I had to have them.

I made a small batch of jam, and used the rest to make some crumble.
I have read many times that rhubarb and orange marry well, but I have never tried it before.  So, here is my first trial.

I always toss the rhubarb in sugar before cooking - this way I can extract the water, and prevent the crumble from getting too watery.
You can make jelly from this "rhubarb water", or reduce it to make a syrup to go with the crumble (or yoghurt).
This time I added grated orange zest as well, which brought an extra refreshing aroma.


The verdict- I do agree with the general public that the combination of rhubarb + orange works very well.

And, I think it's about time that I try something different from just rhubarb jam and rhubarb crumble, though I love them so much.
Any ideas??




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あっという間に年も明け、1月もすでに半ば過ぎ...

毎年のことですが、1月ってあっという間に終わってしまう感じです。
でも、時がめぐったおかげで...またルバーブの季節です。

← こちらはオランダからの輸入品で、まだヨークシャーの暗闇栽培のものではありません。
が、見つけたら買わずにはいられませんでした。

とりあえず色の綺麗なところを使って、ジャムを作ります。
そして、残りでクランブル。
今回はオレンジと合わせてみました。イギリスではよくある組み合わせです。

最初に、刻んだルバーブと砂糖を合わせてしばらく置き、余分な水分を出してしまいます。今回はここにオレンジの皮のすりおろしを加えました。
そして、水気を切ったルバーブに、オレンジの果肉を混ぜて焼きます。
因みに、この「ルバーブ水(?)」は、ゼリーにしたり、煮詰めてシロップにします。


たしかに、オレンジ+ルバーブのクランブル、なかなかです!ルバーブの酸味にオレンジの香りが良く合います。

そして...そろそろルバーブでジャムとクランブル以外のものも作るべきではなかろうかと思うのですが...

どうしようかな。

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