Search This Blog

Saturday, 4 December 2010

The most hideous dessert ever/ 過去最悪のデザート

What was the worst dessert you have ever had?
I often had fantasies about my dessert nightmares (call me weird), but when my worst dream came true, this was what I had.


For those who are not familiar with it, this is a British style dessert called trifle (which can be very nice).
I think it is almost unforgivable that this was served in a well-known restaurant which is quite popular (Café Ang..).

The dessert had a bottom layer of sherry-soaked sponge set with jelly, and a middle layer of wobbly custard and whipped cream, topped with candied violet, angelica, sliced almonds and glacé cherries.
Pure kitsch.

My husband had a food poisoning late that night.
He thought it was the oyster he had, but I was convinced that it was the dessert.

*⁺ *⁺ *⁺ *⁺ *⁺


あなたにとって、今まで食べた中で最悪のデザートは何でしたか?
私はよく、「どんなデザートが自分にとって最低かなぁ」という想像を巡らせるのですが(ヒマですね)、その悪夢がこの日、現実となりました。

こんなもんが出てきた。
(ぜひクリックして拡大してくださいね♪)


ご存じない人のために申し上げますが、これはイギリスのトライフルというデザートで、作り方次第ではおいしいものです。
今回のものは、シェリー酒に浸したスポンジを赤ワインのゼリーで固めた上に、ぶるんぶるんのカスタード(カスタード味のういろう?)とホイップクリームを重ね、上に真っ赤なチェリー、アンゼリカ、スミレの砂糖漬けとスライスアーモンドで飾ってありました。
悪趣味、ここに極まれり。
これがしかも、有名な人気レストランでこれが出て来たってということが許せない...というか、腑に落ちない。

夫はその晩、食中毒をおこしました。
本人は「牡蠣にあたった」と言っていましたが、私はこのデザートのせいに違いないと思っています。

2 comments:

  1. ずいぶんレトロな感じのトライフルだけど、
    何がいけなかったのかな。カスタード?
    ご主人災難でしたね…。
    わたしの「最悪のデザート」って何かしらん(笑)
    桜さんおもしろいこと考えますね!

    ReplyDelete
  2. う~ん...私はチェリー・アンゼリカ・スミレは避けて食べていたので、このどれかが悪かったとか??

    もちろん、理論的に考えれば、牡蠣なのでしょうけれど(笑)

    ちなみに、私はお花風味のものに弱いので、バラとホワイトチョコ(あまり好きではない)のムースなんかが、想像上の最悪のデザートでした。現実に出会ってしまった、スミレとバラのチョコレートと、キャラメル風味のエスプレッソという取り合わせも涙が出るくらい苦しかったですねぇ...。

    ReplyDelete