Home Ripening と書いてある、5個入りのパックです。まだ完熟ではなく、家でしばらくおいておいて、熟させてから食べます。
買って二日ほどしたら、部屋中にネクタリンの香りが漂うようになったので、さっそく食べてみたものの…おいしくない。そのまま芳香剤代わりに置いておきたい気はしたものの…仕方がないので、ジャムにしてしまいました。
ふと思い当って、友人のパティシエ、ファビアンが作る方法で煮ることにしました。火を通す時間を短くして、ペクチンを加えて濃度をつける方法です。
皮つきのまま(ネクタリンを食べるときももちろん皮ごとです)切って、種を除いて計量し、果実の約35パーセントに当たる量のグラニュー糖を加えました。保存目的の場合には50%くらいにしますが、早く消費することを前提で、少なめの砂糖にしました。
煮ているあいだ、ネクタリンの甘酸っぱい香りが部屋いっぱいに広がって、それはそれはいい匂いでした。
皮ごと煮て、少しつぶしたのでちょっと赤っぽい仕上がりです。レモンを少し絞って、味を引き締めました。
たしかに、煮詰めるよりも香りが際立っています。
瓶を持って、深呼吸したいくらい^^
パンに塗ってかじると、口いっぱいに爽やかな香りと味が広がって、幸せ~
我が家式、アロマテラピーでした。
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I bought some "home ripening" nectarines the other day. It was the first time this season.
Despite their sweet fragrance.. they weren't very good... disappointingly.
So, I decided to make them into jam (as I normally do with so-so fruits).
I decided to follow my pâtissier friend Fabien's method this time: to cook for a short time with less sugar, and add pectin to thicken the jam.
I weighed the fruits, removing the stone (pit? I never know), and added the sugar, which was about 35% of the weight of nectarines. I knew I was going to eat the jam within a few days, so did not add much (normally I would add around 50%).
While cooking, the smell of nectarine that filled the flat was just heavenly...
I had to blitz the jam a bit, as the fruit was quite firm. To finish, I added a squeeze of lemon.
I could tell that the smell of the jam was fresher than my usual cook-to-105c method. Holding the jam jar up to my nose and taking a deep breath.. made me smile. It was great with toast too, perfect for summer breakfast.
I call it aromatherapy à la sakura :)
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