I seldom have the chance to eat octopus in London, so when I saw it on the menu in Rhodes, I went for it. It was tender, almost sweet, drenched in olive oil, and delicious. We had this in a small taverna in the Old Town, which was run by a sweet Greek chef.
Something I love about Greek food are the meze, the small dishes that they have as snacks or starters. I especially enjoyed the dips: red pepper and cheese (as in the photo), puréed yellow fava beans, taramosalata.. Well, there were two negligible issues with these.. 1) you feel like eating them forever, and then you won't have any appetite left for the main dish 2) they are normally not very photogenic.
On the islands, restaurants often offered free desserts. They were most commonly Loukoumades, a kind of mini doughnut served with honey syrup and sprinkle of cinnamon. Yum. I love the combination of honey and cinnamon!
…and, last but not the least, Frappe. Greeks love coffee- and along with their Greek Coffee, they love, for some reason, instant coffee too. Frappe is made with instant coffee, milk, ice and sugar (you can have milk-free or sugar-free version too). Nearly half of the glass is filled with thick froth, which can be only made with instant coffee.
We didn't go to any famous, or expensive restaurants, but we came back feeling that we ate well- lots of seafood (had some grilled, smoked and marinated fish), and delicious salads. Now I am looking for a good Greek cook book!
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ギリシャ報告の最後に、食べ物の話を。
いろいろとおいしいものを頂きましたが、その一部をご紹介します。あまり典型的なギリシャ料理、ではないかもしれませんが…。
ロンドン、というかイギリスではめったにタコ料理にめぐり合うことがありません。なので、最初に行ったロードスのタヴェルナでメニューにタコを見つけ、さっそく注文してしまいました。ふっくらと柔らかなタコでとってもおいしく、オリーブオイルとの相性も抜群でした。
かわいい(と言っては失礼ですが)おじいちゃんシェフが出てきてあいさつしてくれた、気持ちのいいお店でした。
ギリシャ料理では、メゼと呼ばれる小皿料理があります。タパスに似ていて、前菜とかつまみのように食べるもののようです。
メゼにはディップがよくあるのですが、写真のような赤ピーマンとチーズ、ファヴァ・ビーンズという豆をピュレにしたもの、タラモサラータ(タラコとオリーブオイル、レモンを混ぜてパンで濃度をつけたもの)などが定番でした。
ディップが数種類とパンがあったら、もうメインなんかいらない、というくらいおいしい!…のですが、あまり写真映えしないんですよね。
なので、赤ピーマンのもののみ、ご紹介しました…
これは、ギロスというギリシャの代表的なファストフードです。ドネル・ケバブのギリシャ版でしょうか。肉を層に重ねた俵型のものを回転させながら焼き、火の通った外側から肉を削いで、厚めのピタパンに挟む、というものです。
中にはフライド・ポテト、トマト、ツァツィキ(キュウリとギリシャ風ヨーグルトのサラダ)なども入って、とってもおいしかった。
私たちが食べているお店に、10代の男の子と女の子たちが来たのですが、なんとみんなで、一人2個のギロスを平らげ、昼間からハイネケンを飲んでいました…。
若いって素晴らしい。
入ったレストランでは、約8割の確率で「無料のデザート」が出てきました。
ほとんどのところで出されたのが、このルクマデスと呼ばれるコロコロのドーナッツです。はちみつベースのシロップに、シナモンを振りかけて出してくれます。はちみつ+シナモンって、なんだかしみじみおいしい取り合わせです。
そして、忘れてはならないのが、このフラッペ。
ギリシャの人たちは「ギリシャ風コーヒー」という、底にコーヒーの粉が沈んだ、デミタスカップで飲むコーヒーのほか、なぜかインスタントコーヒーが好きなようです。メニューにも堂々と「ネスカフェ」って出ていますし。
このフラッペも、インスタントコーヒーで作られていて、グラスの半分近くを満たしている細かい泡も、インスタントだからこそできるものなのだそうです。特に指定しないと、ミルク・砂糖入りで出てきます。
有名なレストランに行ったわけではないし、高級店にも行かなかったけれど、おいしいものを健康的に食べてきたな、というのが感想です。
新鮮なシーフード(例によってサバの塩漬けなんていうのがおいしかった^^)もよく頂きましたし、いろんなサラダもおいしかったし。
今は、ギリシャ料理の本を探しているところです。ロンドンで、ギリシャの味の再現、なるでしょうか…。
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