こちらのイチゴは日本ほど改良品種が進んでおらず、見かけるのも3種類くらい。ちょっと野趣に富んだ、「イチゴらしいイチゴの味」がします。
写真のものは、「ソナタ」という品種のものです。ころころとして可愛いのですが、一つのパックにこれくらい個体差のあるイチゴが、ごろんごろん、と入っています。日本のもののように「並べて」はありません。
それもご愛敬。
そんなイギリスのイチゴを存分に楽しむのに、ぴったりなのが、アメリカ風のストロベリー・ショートケーキです。イチゴのシーズンに、毎年必ず一度は作っています。
日本のショートケーキとは、似ても似つかないもので、スポンジの生地ではありません。スコーンが「クッキーとパンのあいだ」なら、これは「クッキーとケーキのあいだ」のようなもので、さっくりとした生地です。
厚めに焼きあげ、まだ温かいうちに真ん中をざっくりと割って、砂糖をまぶしておいたイチゴをたっぷりと挟み、冷たい生クリーム(砂糖なし、泡立てない状態で)を注いで食べます。口どけのよいさっくりとした生地、イチゴの爽やかな甘酸っぱさ、クリームのほのかな甘み…。イチゴとクリームの相性って、なんでこんなにいいんでしょうね。
今回はラズベリーも添えてみましたが、やっぱりクリームにはイチゴです。
一説によれば、アメリカの開拓時代に作られたレシピだということですが、そういえばイギリスではこのショートケーキ、お目にかかったことはありません。
今はブルーベリーやブラックベリー、グースベリーなども、国産のものが出回っています。短い夏のベリーのシーズン、存分に楽しみたいと思います!
**レシピは近日中に追加します**
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Strawberry season is here! I love British strawberries :)))
I quite like the fact that the strawberries here are not too "modified" - not as much as they are in Japan. OK, Japanese strawberries are almost like jewels - perfect shape, colour and size. They are very sweet too. It feels as if they are some work of art.
However, I do adore the British ones, which taste more - natural.
It makes me smile to see strawberries like these in a same punnet.. (it's almost impossible in Japan!)
When strawberries are in season, I love baking this - American style shortcake. I make it at least once every season - at least once.
It is completely different from the "short cake" we have in Japan, which is a light and soft sponge cake (and it's also totally different from British shortbread..).
If scones can be described as "something between bread and biscuit", this shortcake is "something between biscuit and cake". As the name suggests, it has a short texture.
You split it open while it's still warm, fill with sliced strawberries tossed in sugar, and pour some chilled, unsweetened cream. It is a very simple summer-time treat, and yet it's delicious.
Melt-in-your-mouth shortcake with a flaky and light texture, filled with sweet and juicy strawberries, and the cool, rich flavour of cream... It is a 'mariage' made in heaven! I served with some raspberries too, but to go with cream, strawberries are the best.
I read somewhere that this was a recipe created in 19th century America, when people were still expanding the frontier. Come to think of it, I don't think I have ever come across something like this in the UK..
Along with strawberries, we are beginning to see British blueberries, blackberries and gooseberries too. I must make the most of the short berry season in the UK!
** I will add the shortcake recipe soon...**
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