When I finally found some time, I wanted to try something new... and I came up with the idea of making apricot cake using ground cashew nuts, instead of ground almond.
I've always liked almond, and never missed it from my cupboard. Sometimes I have whole almond, sliced almond, ground almond and salted roasted almond... and occasionally, almond butter too.
Cashew nuts are rather a new regular in my cupboard; I started stocking them when I began making my own granola. I am fond of its the sweet flavour and buttery crunch, and wondered how it would come out if I baked it in a cake. Would it be any different from using almond?
The result - almond works better....
I think there is a reason why ground almond is widely available, while ground cashew isn't.
It was not bad at all, and it did have the nice sweet flavour, which is characteristic of cashew nuts. I think it made the cake more moist than almond does.
But... simply, I preferred the same recipe with almond, as it gives a finer texture and more subtle flavour that seems to marry better with other ingredients.
Oh well, I think the experiment itself was the most fun bit, and I think I cared less about the outcome anyway. I am still happy that I tried it, and I think I did learn something.
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このところ忙しくしていて、なかなかお菓子を作る時間も見つけられませんでした。
ようやく時間が取れて、何を作ろうかと考えたとき、むくむくと何か新しいことをしたい!という考えが頭をもたげてきました。
ということで、アーモンド・プードルの代わりに、カシューナッツを粉状にしてみたらどうなるか、実験することにしました。
私はナッツ類の中ではアーモンドが好きで、いつも戸棚にはホールアーモンド、スライスアーモンド、アーモンド・プードル、ローストした塩味アーモンドが入ってます。ときどき、アーモンド・バターも(ピーナッツバターのアーモンド版)。
カシューナッツは、自家製グラノーラを作るようになってから、常備するようになりました。キャラメリゼされた香ばしいカシューナッツは、グラノーラには欠かせません。甘みのある香り、軽い歯ざわりに、今更ながらおいしいナッツじゃない、と開眼した思いでした。
そこで、それをアーモンドの代わりに使ったらどうなるか?と思ったわけです。
結果 ― ...アーモンドのほうがやっぱりおいしい。
世の中に粉状のアーモンドが普通に流通していて、カシューナッツが流通していないのには、やはりわけがあるのですね。
決してまずかったわけじゃありません。カシューナッツ独特の香りがして、アーモンドよりもしっとりとした焼きあがりでした。
でも、かえってそれらが、ほかの原料の持ち味の邪魔をしてしまうように感じたのです。アーモンドはつくづく名脇役だと思いました。
ま、いずれにせよ、こういうのは過程が楽しいのだと思います。うまくできたらもうけもの、くらいのつもりでした。
また何か実験しようっと。
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